• Als je systematisch wilt gaan beleggen, moet je eerst bepalen hoeveel inkomen je voor de langere termijn opzij wilt zetten.
  • Business Insider bespreekt vier dingen die je moet overwegen om deze vraag te beantwoorden.
  • Kijk naar je beleggingsdoel, beleggingshorizon, beleggingsmix en hoeveel inkomen je kunt missen.
  • Lees ook: Belangrijke test voor de aandelenbeurs: houdt het recente optimisme stand?

In 2022 werden beleggers herinnerd dat het feit beleggen in de aandelenmarkt op de korte termijn risicovol kan zijn. De AEX-index eindigde afgelopen jaar met een min van 14 procent. Beurzen hadden wereldwijd last van stijgende rentes en een verslechtering van de economische vooruitzichten in de tweede helft van het jaar.

Dit jaar ging de beurs voortvarend van start. De AEX staat vooralsnog ruim 8 procent in de plus. De daling van de inflatie zorgt voor een betere stemming onder beleggers in de hoop dat centrale banken minder hard de rente gaan verhogen en de economie niet door een diepe dal zal gaan.

Hoewel beurzen op de korte termijn dus aardig kunnen schommelen, hebben aandelen op de langere termijn de neiging om structureel te stijgen. Zo bedraagt het gemiddelde rendement van de brede MSCI World Index sinds 1978 ruim 10 procent per jaar.

Beleggen om een potje geld op te bouwen kan dus lonen op de langere termijn. Maar hoeveel van je inkomen wil je daarvoor opzij zetten? Het snelle antwoord is dat je alleen moet beleggen met geld dat je voor de langere termijn kunt missen.

Hieronder gaan we in op de overwegingen om te bepalen hoeveel je opzij wilt zeggen om vermogen voor later op te bouwen.

Wat is je beleggingshorizon?

Je belegt om een kapitaal op te bouwen dat je op een later tijdstip wilt aanspreken. De meeste mensen beleggen voor hun pensioen, om aanvullend inkomen te hebben bovenop de AOW-uitkering en pensioen dat ze bij hun werkgever hebben opgebouwd. Maar je kunt natuurlijk ook beleggen voor een ander doel: een grote aankoop zoals een huis of een potje voor de latere studie van je kind.

Een belangrijke vraag in dit verband is op welk moment in de toekomst je het beoogde vermogen nodig hebt. De periode vanaf het moment dat je start met beleggen tot het moment waarop je over het vermogen wilt beschikken, wordt hierbij de beleggingshorizon genoemd.

Hoe langer deze periode is, des te minder hoef je in principe maandelijks opzij te leggen, omdat je de periodieke inleg over een langere tijd uitsmeert, maar ook omdat je langer profiteert van het rente-op-rente effect. Dat effect zorgt ervoor dat je geld met de tijd in waarde toeneemt.

We illustreren dit met een voorbeeld. Stel je bent 30 en je belegt in de aandelenmarkt (met jaarlijks een gemiddeld rendement van 8 procent) en je doel is om tegen je 50ste 100.000 euro op te bouwen om dan minder te gaan werken.

Als je begint op je 30ste dan moet je 165 euro per maand inleggen om je doel te halen. Begin je al eerder, op je 20ste, dan is je beleggingshorizon langer en hoef je slechts 68 euro per maand in te leggen.

Wat zijn je financiële doelen?

De tweede factor die bepalend is voor wat je per maand opzij moet leggen, draait om de vraag hoeveel vermogen je wilt opbouwen. Als je een flink bedrag voor ogen hebt, dan zal je inleg hoger moeten zijn dan als je met een kleinere eindkapitaal genoegen neemt.

We nemen het eerdere voorbeeld van een dertiger die op zijn 50ste 100.000 euro wil hebben opgebouwd. Daarvoor moet hij of zij 165 euro per maand inleggen. Maar wat als 100.000 euro niet genoeg is en de dertiger eigenlijk het dubbele wil hebben op zijn 50ste? Het maandbedrag moet in dat geval stijgen naar 330 euro per maand.

Zorg er dus voor dat je een realistisch financieel einddoel stelt en dat je per maand genoeg opzij legt om je beoogde eindkapitaal binnen de gestelde termijn te bereiken.

Hoeveel kan je missen per maand?

Het deel van je inkomen dat je besteedt aan beleggen moet dus aansluiten bij je financiële doel en passen binnen een bepaalde beleggingshorizon.

Los hiervan moet je je ook afvragen: hoeveel geld kun je eigenlijk maximaal missen per maand?

Anders gezegd: hoeveel geld per maand houd je over, als je rekening houdt met uitgaven aan boodschappen, kleding, transportkosten, fitnessabonnementen en vaste lasten zoals de energierekening en woonkosten?

Het antwoord op deze vraag is heel persoonlijk, maar je kunt bepaalde vuistregels volgen. Een bekende vuistregel is 50-30-20. De helft van je inkomen gaat dan naar de vaste lasten, 30 procent naar persoonlijke behoeften en 20 procent naar het terugbetalen van schulden, sparen en beleggen.

Als je geen schulden hebt, zou je dus 20 procent van je inkomen kunnen beleggen. Bedenk wel dat je hoe dan ook een direct opneembare spaarbuffer wilt aanhouden voor onvoorziene uitgaven. Je wilt niet gedwongen worden plots een deel van je aandelenbeleggingen te moeten verkopen, om de kosten van een lekkend dak op te vangen.

Stel dat je een modaal inkomen van 40.000 euro bruto per jaar hebt. Netto komt dat neer op ongeveer 2.680 euro per maand, zo berekenen we via deze tool van berekenhet.nl. Als je daar 20 procent van neemt, komt dat neer op 536 euro per maand. Dat is best een flink bedrag. Misschien wil je slechts een deel daarvan beleggen en een deel sparen, afhankelijk van hoe ambitieus je financiële doelen zijn.

Hoe risicovol ga je beleggen?

Hoeveel je gaat inleggen per maand hangt af hoe snel je je financiële doel wilt bereiken en dat wordt mede bepaald door het rendement dat je op je beleggingen haalt.

Behaal je een gemiddeld rendement van 5 procent per jaar dan zal je geld langzamer in waarde toenemen dan als je 10 procent per jaar behaalt.

Je weet natuurlijk niet van tevoren hoeveel rendement je gaat halen, maar dat kun je wel inschatten afhankelijk van hoe je belegt. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar het gemiddelde rendement van aandelen en obligaties in de afgelopen twintig of dertig jaar en vanuit daar verder redeneren.

Als je dat weet, kun je een optimale beleggingsmix bepalen, dus hoeveel je in aandelen en in obligaties gaat stoppen. Behalve het rendement moet je uiteraard ook kijken naar het risico dat je neemt in je beleggingen. Het is belangrijk dat dat ook bij je persoonlijke voorkeuren past.

Lees meer over beleggen: